Tuesday, January 16, 2007

altından kalkamadıgım sonunu küfürle bagladıgım yazı veyahut yazılar dizisi veya ona benzer bişey giffen paradoksu, snobizm, homo economicus üzerine.

ulan başlık ne uzun oldu ...

neyse ne diyoduk ? bir zamanlar sayın demilelin sayın demeyelim demilelin sıkıstıgında kullandıgı nerde kalmıstık sozu gibi oldu .. aslında bi yerde kalmmaıstır demilel hep bir muamma hakimdir demeçlerinde karmaşa kaos ... halbuki ben orospu cocuguyum beceremedim bir şeyi dese herşey duzelecek .. misal ben bu adam orospu cocugu ama en azından durust diyerekten oy bile veririm ...

şimdi ne diyodum ben gercekten unuttum ama birazdan konuyu toparlıycam ... toparlıycam dedim de aklıma geldi ..patates ..(yuvarlak patates ) patetes diyince aklıma geldi irlandalılar ..

şimdi bu irlandalılar fakirken ira mira kurulmamısken henuz ingiltere tarafından ezilirken patetes eker ve de biçerlermiş ... patetesle beslenirlermiş .. patetesin fiyatının azalmasıyla gelirleriyle anca patatesle beslenen halk patatesin fiyatının azalmasıyla patatese ayırdığı parayı kısarak başka mallara ayırmışlar.. bunada giffen adındaki bi adam paradoks demiş ... literaturude madem giffen paradoks dedi bu olaya o zaman neden bunun adı giffen paradoksu olmasın ey iktisatcılar denilerek bu olaya giffen paradoksu denilmiştir .. olayın özünde bi malın fiyatının azalmasyla talebinin de azalmıs olması gibi bir bok cıkıyor ... yani normalde soyledir malın fiyatı artınca talebi duser (homo economicusa gore butun kosullar sabitken ceteris paribus durumunda --- butun kosullar nasıl sabit oluyor ona cozsem bu homo economicusu da anlıycam )

ne demek bu irlandalılar ın gotunun kalkması durumu aslında ... yani soyle oluyor bunlar 100 ytl kazanırken aclıkten nefesleri kokarken paso patetes yiyolar ... gelirleri 200 ytl ye cıkınca ulan madem daha cok kazanıyorum içim dısım patetes oldu amınakoyayım birazda portakal yesem paranın arta kalanıyla kerhaneye gitsem rus siksem durumudur ... bu durumda pattetesin fiyatının azalması onların sikinde bile değildir buolay snobizim gotu kalkmıslıkla acıklanırki kapitalizmin olmazsa olmaz gerceğidir...

tam tersini dunursek ekmeğin fiyatının artmasıyla ekmege olan talep artabilir .. bu da giffen paradoksudur .. paradoks dediğin sey zıtlıkla alakasıyla .. bu durum turkiyede bolca rastlananan bir durumdur ... sayın rte her ne kadar eskiden 200 ytl ye ile 200 kilo kıyma alınıyodu şimdi 300 kilo alınıyo şeker de soyleydi gibi garip acıklamalar yapsada bu durum enflasyonun varlıgına işaret etmektedir ..

bu da homo economicus tur ne yapsın caresiz halk maksimum faydayı ekmekte aramaktadır ...

bi de simitcinin bile 1000 ytl uzerindeki cep telefonuna sahip olma durumu var bu dupeduz salaklıktır ... orospu cocugu paradoksu denilebilinir ...

demek ki zengin olunca insanın gotu kalkarken fakirken iktisadi bir varlık oluyor amınakoyayım (baslıga donucek olursak giriş gelişme sonuc içinde tam bir butun olusturdum --altından kalkamadıgım sonunu küfürle bagladıgım yazı veyahut yazılar dizisi veya ona benzer bişey giffen paradoksu, snobizm, homo economicus üzerine..---)

1 comment:

herackles said...

Kontorllü hüzün diye bir kavram çıkarttı bu "blog"lar.
Adam seviniyor, çılgınlar gibi ama 1dakika durup "özel" olarak fotoğrafını çekiyor, sonra altına 40 milyar kelime döşenip yayınlıyor.E güzel yahu, o olasıdır da hüzünlenince fotoğraf çektirmek kimin aklına gelir ULAN!
Öyle hüzünlü, dumanlı, biralı fotoğraflar çekip buralardan yayınlayanların suratına .çayım!